Hjem Artikler Astronomiåret Vårt fantastiske univers – aktivitetshefte i astronomi
Vårt fantastiske univers – aktivitetshefte i astronomi PDF Skriv ut E-post
 
Vårt fantastiske univers
 
Vårt fantastiske univers er et aktivitetshefte i astronomi laget i forbindelse med Astronomiåret 2009. Det er beregnet for bruk i den norske grunnskolen (fra rundt 5. klasse og oppover) og 1. klasse på videregående. Hvem som helst kan selvsagt gratis laste ned heftet og lære mer om alt det spennende som finnes ute i verdensrommet. Heftet er trykket i 20 000 eksemplarer og vil bli tilbudt gratis til skolene, sammen med Galileoskopet. Hvis du er lærer, ta kontakt med ditt regionale vitensenter for å høre om de kan sende deg heftet.


Innføring i astronomi, stor lenkesamling og mange varierte oppgaver
Heftet inneholder en enkel gjennomgang av de viktigste emnene innenfor astronomien, f.eks. Sola, planetene og alle de andre objektene i solsystemet, stjerner, galakser, Big Bang, astronomiens historie, romfart, teleskoper og stjernehimmelen. Deretter følger internettlenker til videre lesning, flotte bilder og illustrerende animasjoner og filmsnutter. Oppgavedelen til slutt byr på en rekke faglige, språklige og praktiske øvelser. I observasjonsoppgavene skal man bruke Galileoskopet eller en tilsvarende stjernekikkert til å gjøre samme observasjoner som Galileo Galilei gjorde for 400 år siden.
 
Vårt fantastiske univers er en god astronomiressurs også for lærere i barneskolen og voksenopplæringen. Heftet passer dessuten til enkle introduksjonskurs i astronomi, f.eks. for skolelærere og i astronomiforeninger.
 
demo
 
 

14,9 MB, 60 sider i A4-format, bokmål. ISBN: 978-82-990556-4-2 (PDF). Oppdatert: 28.07.2009

 
 
 

Tekstene og mange av oppgavene er delvis basert på Verdensrommet av Kjell Erik Aas, utgitt av Åsheim Ungdomsskole i 2006 (se www.minett.no). Tekstene er oppdatert og utvidet av astronom Jan-Erik Ovaldsen. Det er tillatt å printe og kopiere PDF-en til undervisningsformål eller eget bruk, men ikke for salg.
Heftet bør skrives ut med tosidig trykk.

Ris og ros og kommentarer til heftet kan sendes til Jan-Erik Ovaldsen. Bilde av forsiden finnes her (jpeg).
lenker

Internettlenker
I PDF-en finnes flere sider med internettlenker til videre lesning, bilder, animasjoner og korte videoer. Disse lenkene er også tilgjengelige her; klikk på bildet til høyre.
 
Fakta om heftet
Tittel: Vårt fantastiske univers

Forfattere: Jan-Erik Ovaldsen og Kjell Erik Aas

Layout og design: Jan-Erik Ovaldsen
ISBN: 978-82-990556-4-2 (PDF, 60 sider) og 978-82-990556-1-1 (trykt utgave, 56 sider, opplag: 20 000)
Utgitt av: Astronomiåret 2009, i samarbeid med Åsheim Ungdomsskole og Naturfagsenteret.

NB! Ettersom PDF-en kan bli oppdatert, så anbefales det å linke direkte til vår side (der siste utgave alltid ligger), i stedet for å laste ned filen og tilby den fra eksterne sider.
 
Trykt utgave deles ut gratis til skolene sammen med Galileoskopet
Med støtte fra Naturfagsenteret og Norges forskningsråd er heftet nå trykket i hele 20 000 eksemplarer, og det skal deles ut gratis til skolene sammen med Galileoskopet (også gratis). Til sammen utgjør dette en gave til den norske skole verdt minst 11-12 millioner kroner, og vi håper den vil komme til nytte i naturfagsundervisningen og prosjekter i astronomiåret og årene framover. Heftene og teleskopene vil være tilgjengelige før høstterminen 2009; les mer på disse sidene om hvordan skolene kan bestille.
 
Hederlig bokomtale 
Lewis Houck, naturfagslærer og erfaren amatørastronom, har testet hvordan Vårt fantastiske univers fungerer i klasserommet (og sammen med Galileoskopet). Sitatene under er hentet fra omtalen i bladet Astronomi (6/09). 

– Etter å ha "prøvekjørt" heftet sitter jeg og forsøkselevene igjen med et meget positivt inntrykk.

– Her er det en godt strukturert og illustrert faktapresentasjon. Og her finner vi varierte oppgaver som kontrollerer elevens forståelse, samtidig som de stimulerer til videre fordypning i faget med nyttige internettlinker.

– Fra lærerens ståsted fungerer dette aktivitetsheftet på 56 sider både som et sårt tiltrengt, veloppdatert tilskudd til skolens eksisterende undervisningsopplegg i astronomi, og som en lettvint "pakkeløsning" der læreren får alt i ett: en rikt illustrert basisinnføring, varierte oppfølgingsoppgaver, linker til flere kilder og videre arbeid, samt lett gjennomførbare observasjonsoppgaver innen praktisk astronomi.

– Alle lærer som skal undervise i astronomi må derfor bli henrykt over å få et slikt pedagogisk tilbud rett i fanget. 
Rommet

Hefter fra Norsk Romsenter 

Norsk Romsenter har gitt ut et flott hefte om verdensrommet og romfart, kalt Rommet. Det er beregnet for barn mellom 8 og 14 år, men heftet er brukt både i barnehager og videregående skoler. Rommet inneholder fargerike bilder og korte faktatekster, pluss noen eksperimenter og oppgaver. Det er også laget et eget oppgave- og eksperimenthefte kalt Rommet X. Begge kan lastes ned gratis fra denne siden. Der finnes også fasit til oppgavene i Rommet X. Spørsmål vedrørende disse heftene rettes til Norsk Romsenter.
 
naturfag.no har forøvrig flere gode ressurser og undervisningsopplegg om verdensrommet for barnetrinnet og oppover.
 
 
Banner
Opphavsrett © Astronomiåret 2009